Kamera om å lykkes som fotograf

Fredag våknet jeg til en utrolig hyggelig kommentar på bloggen min. 17 år gamle Frida fra Sandefjord hadde noen spørsmål om hvordan å lykkes som fotograf.  Hun hadde spørsmål… Til meg! Først ble jeg litt satt ut og tenkte hva kan vel jeg, nyoppstartet som jeg er, tilby av råd og tips? Har jeg lykkes? Og sakte men sikkert begynte det å  gå opp for meg. Jeg ville aldri kunne drømme om, for 2 år siden da jeg planla mitt eget bryllup, at jeg skulle være booket inn til 11 bryllup denne sesongen. Fire egne, og syv som assistent og “second shooter” for min egen store inspirasjon, og på mange måter mentor, Fotograf Jan Ivar Vik. Så jo mer jeg tenker over det innser jeg at jeg faktisk har lykkes og kommet veldig langt allerede. Jeg føler meg ydmyk og takknemlig for muligheten jeg har fått til å leve ut drømmen min. Så tusen takk til Frida som fikk meg til å tenke litt ekstra gjennom dette på en fredagsmorgen! Her kommer meldingen jeg fikk fra henne, etterfulgt av mitt svar. Kanskje er det flere enn henne som har glede av mine tanker?

 

“Hei! 🙂 Har sett gjennom mange av bildene dine, og må virkelig si at du er en utrolig flink fotograf! Ønsker selv å bli fotograf, hvordan synes du det var å studere i Oslo? Har du noen tips på hvordan man kan lykkes som fotograf? Håper du kan svare meg :)”

 

Hei Frida!

Tusen takk for utrolig koselig melding! Veldig hyggelig at du liker bildene mine. Det betyr SÅ masse for meg. Jeg er selv relativt nyoppstartet, og har langt fra alle svarene på hvordan å lykkes som fotograf. Og når jeg tenker meg om, så er det sikkert veldig mange måter å lykkes på. Vi er alle unike, og har hver vår unike historie. Så først vil jeg bare be deg tenke gjennom hva det egentlig vil si å lykkes for deg. Etter hvert som tiden går, vil du kanskje oppdage at din egen definisjon av å lykkes utvikler seg, i takt med at du vokser som fotograf. Og det er jo bare bra! Det er lettere  å sette seg små delmål underveis, og bli oppmuntret etter hvert som man når dem. For meg begynte det i det små, og de tipsene jeg skriver her er på en måte det jeg føler har lagt grunnlaget og hjulpet meg i oppstartsfasen, samtidig som det er ting jeg fortsetter å ta med meg videre i utviklingen min. 

 

#1 Følg drømmen din

Dette er kanskje innlysende, men samtidig så fundamentalt viktig. Alt begynner med en drøm. Bare se deg rundt, og velg en ting du ser. Klokken på veggen eller telefonen som ligger på bordet for eksempel. Alt var en tanke og en drøm som ble til virkelighet fordi en eller annen fulgte drømmen sin. Så hvis du har en drøm om å bli fotograf, følg den! Selv gikk jeg mange år uten å føle at jeg egentlig hadde noe jeg var lidenskaplig opptatt av. Så for meg var det en lang periode litt frustrenede å ikke føle at jeg hadde noen drøm! Og nå som jeg har en stor drøm å følge,  kan jeg godt forstå min egen frustrasjon.  Livet gir så mye mer mening når man får holde på med noe man brenner for. Likevel ville jeg ikke vært foruten de årene med søking. Jeg tror at alt vi går gjennom som mennesker er med på å forme oss, og at disse erfaringene på en eller annen måte har potensialet til å gjøre oss til det beste vi kan være. Og det bringer meg videre til punkt nummer to.

Følg drømmen din

#2 Vær tålmodig

OK. Så du vet at du elsker å fotografere, og har kanskje lyst til å booke masse oppdrag med det samme! Men forsøk om du kan skynde deg langsomt. ”Easy comes, easy goes” er det noe som heter, og jeg tror det er fryktelig viktig å legge et godt og solid grunnlag når man starter opp for seg selv, uansett om det er som fotograf eller noe annet. Da jeg bestemte meg for å følge fotografdrømmen, hadde jeg to valg. Jeg hadde nok penger til å oppgradere mitt gamle speilreflekskamera til det nye Canon 5D mark3, eller jeg kunne velge å legge pengene i utdannelse og begynne på Bilder Nordic, en fotoskole i Oslo. Klart jeg hadde lyst på det flotte kameraet med en gang, men samtidig visste jeg at en grunnleggende utdannelse ville gi meg viktig kunnskap. Samtidig ville jeg få prøve meg i forskjellige sjangere, møte likesinnede, og få verdifull input som kunne hjelpe til å forme veien videre. Jeg valgte utdannelsen, og er veldig fornøyd med det valget. Selv om jeg på et tidlig tidspunkt visste at det var mennesker, og spesielt bryllup jeg ønsket å spesialisere meg på, kunne jeg jo ikke være helt sikker før jeg fikk prøvd meg litt på andre sjangre. På skolen var vi innom studiofotografering, reklame, fashion og dokumentar for å nevne noe. Og selv om for eksempel fashion-workshopen med Julie Pike var fantastisk, var det ikke der min lidenskap lå. Jeg brenner for å forevige de vakre og ekte relasjonene. De unike øyeblikkene som bare vokser i verdi for de involverte ettersom årene går. Og fordi jeg har prøvd andre ting, er jeg så trygg og sikker på dette. Så jeg vil råde deg til å bruke tid på å finne din sjanger innen fotografi. Det er i mine øyne bedre å spesialisere seg på ett område, enn å være gjennomsnittlig over det hele. Men bruk tid på å finne ut av hva din sjanger er ved å prøve alt, og vær tålmodig:) Og ikke minst – følg magefølelsen. Det du trives med, og som får deg til å blomstre, det er det du skal holde på med! Det er så mange fotografer der ute, men jeg mener det er plass til oss alle sammen. Man må bare skille seg ut og tilby noe unikt… Dette bringer meg elegant over til neste punkt.

Camera Biltmore

 

#3 Vær deg selv

Det kan kanskje oppfattes som en klisjé, men er ikke noe mindre sant av den grunn. Ikke forsøk å gjøre det samme som ”alle andre”, bare fordi du ser det fungerer for dem. Men gå litt i deg selv først og kjenn etter om det føles naturlig for deg å gjøre noe tilsvarende. Et eksempel  fra min egen prosess er det faktum at jeg ikke har opprettet en Facebook-side for foretaket mitt enda. Overalt hører man hvor viktig det er med en Facebook side som nyoppstartet. Da jeg begynte, følte jeg at det nærmest var et krav å ha en slik side. Men jeg var aldri komfortabel med å lage en… For jeg tenkte at dersom jeg hadde en, måtte jeg oppdatere jevnlig. Og jeg ble nervøs bare av tanken! Det skal sies at jeg også i begynnelsen var veldig usikker på om bildene mine i det hele tatt var bra nok. Så en god del av det å ”lykkes” for meg så langt har vært å bli trygg på meg selv og arbeidet jeg leverer. Men for all del! Jeg ser absolutt verdien i å ha en side på Facebook, og håper jeg føler det blir riktig å ha min egen etterhvert! Så hvis det føles riktig for deg nå, go for it! Bare kjenn etter hvem du er, i forhold til hvordan du fremstår på Facebook. Jeg har observert fotografer som daglig legger ut oppdateringer hvor de reklamerer for tjenestene sine. Eller legger ut bilder på bilder fra siste shoot. Hele tiden!! Etter hvert blir det bare bakgrunnsstøy, og man slutter å bry seg om disse oppdateringene. Eller man trykker på ”unlike” fordi man er lei maset. Jan Ivar Vik er et prakteksempel på noen som, i mine øyne, har en veldig god fremtoning på Facebook. Han har en fin miks av humor, fototips, og flotte bilder blant tingene han deler. Han er seg selv, og det skinner igjennom. Man får lyst til å følge han, kommentere og trykke “like” på tingene han deler.

På det store internettet hjelper det kanskje ikke så mye å bare være seg selv, hvis ikke du også viser hvem du er. For eksempel på en blogg, nettside, eller som nevnt, en Facebook side. Sett deg selv i dine potensielle kunders situsjon. Hva ville du likt å vite? Er kvaliteten på bildene det eneste som betyr noe? Jeg tror at potensielle kunder også ønsker å få en følelse av hvem personen bak kameraet er, før de tar kontakt med deg. Jeg ville i allefall brydd meg om det, hvis jeg var på utkikk etter en fotograf. Bonusen med dette er at kundene som kontakter deg sannsynligvis er mennesker du er på bølgelengde med, fordi de likte personligheten din i tillegg til bildene dine. Og jeg er overbevist om at et samarbeid som bygger på en god relasjon, resulterer i bedre bilder og mer fornøyde kunder.

Følg drømmen din

 

#4 Finn inspirasjon

Helt fra før jeg innså at jeg hadde en drøm om å bli bryllupsfotograf, elsket jeg å kikke på vakre bryllup på nettet. Det gjorde meg så glad å se så vakre bilder fra andre menneskers lykkeligste dager. Etterhvert ble jeg mer bevisst og studerte bruk av lys og typen etterbehandling som var benyttet. Dette hjalp meg å bli mer klar på hva jeg likte, og hva slags fotografisk uttrykk jeg selv ville ha. Jeg bruker fortsatt internett mye til å hente inspirasjon. Der finnes det også utrolig mange dyktige fotografer som deler tips og erfaringer, enten gjennom sine egne blogger eller de holder kurs som kan sees på nettet. En veldig god kilde til inspirasjon og kunnskap, er en side som heter Creative Live. Her kan du så og si til enhver tid se kurs innen kreative emner. Fotografi er sterkt representert, så jeg vil anbefale å sjekke det ut. Nedenfor har jeg listet noen sider jeg jevnlig besøker for inspirasjon, tips og glede. Håper du også finner noe du liker:)

Fotograf tips

#5 Still spørsmål

Dette punktet har du jo allerede gjennomført med glans, og jeg vil oppmuntre deg til å fortsette slik! Lurer du på noe fotorelatert, så ikke nøl med å sende en hyggelig melding til en mer erfaren fotograf. Jeg personlig vet hvor mye det betyr å få råd og tips fra noen som er mer erfaren enn meg, og har selv stilt haugevis av spørsmål til Jan Ivar Vik. Derfor føles det veldig bra å kunne “gi tilbake”, når jeg selv har kommet litt videre og begynner å få spørsmål fra dere unge lovende:) Jeg kan jo ikke snakke for alle andre fotografer der ute, så dersom du sender melding til noen som ikke svarer, så må du ikke ta det personlig. Noen fotografer har så mye å gjøre at de ikke har kapasitet til å besvare alle typer hendvendelser. Så da får du heller google litt mer og finne noen andre å spørre. Og så må du huske å dele av din egen kunnskap når det er DU som en dag blir spurt om råd:) Vi er sterkere sammen enn hver for oss, så se på andre fotografer som kolleger og ikke som konkurrenter.

Fototips

 

Håper du fikk noe nyttig ut av disse punktene, Frida! Hvis noe er uklart, eller du har flere spørsmål til meg, er det bare å spørre. Jeg skal gjøre så godt jeg kan med å svare, og har jeg ikke svaret selv kan jeg hjelpe til med å finne noen andre som kanskje vet. På den måten lærer vi alle noe nytt:) Ønsker deg masse glede og lykke videre veien mot drømmen din!

 

P.S: Bildene av meg i dette innlegget er tatt av min fantastiske mann og assistent Marius,  da vi var på ferie i Florida for noen uker siden.

 

Share this story